Atletika: Mo Farah vyzval politikov, aby pomáhali hladujúcim deťom

12.08.2012 Celý región

Londýn 12. augusta (TASR) - Britský bežec Mo Farah vyzval politikov, aby začali riešiť problém rastúceho počtu hladujúcich a podvýževených detí.

Dvojnásobný olympijský víťaz sa pripojil k zahraničným politikom a športovcom na "hladovom summite", ktorý organizuje britský premiér David Cameron.

Cameron povedal, že Farah a ďalší vrcholoví športovci - etiópsky vytrvalec Haile Gebrselassie a brazílska futbalová legenda Pelé - sú osobnosťami, ktorí pomohli zviditeľniť boj proti hladujúcim deťom.

"Sme zodpovední za riešenie tohto problému. Ale pravda je taká, že kým sme spravili niekoľko významných krokov, ako napríklad rozvoj vzdelávania, problém hladujúcich detí stále stagnuje," povedal Cameron.

Británia vyhlásila, že investuje 186 miliónov dolárov do výskumu sucho-odolných plodín.

Farah, ktorý zriadil charitu na pomoc hladujúcim deťom v jeho rodnom Somálsku, priznáva, že problém hladujúcich detí ho hlboko zasiahol. Dvadsaťdeväťročný bežec, ktorý bol ako dieťa adoptovaný a usadil sa v Británii, sa po olympijskom úspechu stal národným hrdinom.

"Som šťastný, že som tu začal nový život a vyrástol som tu," povedal. "Avšak množstvo detí bojuje s hladom a podvýživou a potrebujú našu pomoc. Naozaj sa ma to dotýka."

Informovala agentúra dpa.
 

Vyberte región